RODECaster Pro II USB bağlantıları ve bağlantı yapısı

Okuma süresi: 7 dakika.

Bilindiği üzere, RODECaster Pro II üzerinde iki bağımsız USB type-c bağlantı arabirimi mevcut. Bu bağlantı noktaları ile birbirinden bağımsız 3 ayrı ses aygıtına sahip oluyoruz. Üstelik bu USB ses arabirimlerini mix-minus ve multitrack (çok kanallı) gibi ek özelliklerle donatan Rode, bir anlamda birden fazla cihaz kullanarak yapılabilecek işlevleri tek bir ürün bünyesinde toplamış oldu.
Bu yazıda USB arabirimlerinin nasıl yapılandırılacağına, mix-minus özelliğiyle uzak konukların nasıl kayıtlarımıza dahil edileceğine ve DAW’larımızda multitrack (çok kanallı) özelliğinin kullanımına bakacağız.

RODECaster Pro II Mixer Yapısı

RCP II 9 giriş ve birçok çıkış seçeneğini bünyesinde barındıran güçlü bir ses konsolu. Önceki versiyon daha çok podcast topluluğunu hedeflemiş olsa da, bu kez müzisyenler, oyuncular, canlı yayın yapan kişiler ve her türde içerik üreten kullanıcılar için geliştirmeler yapılmış. Cihazda mikrofon, enstrüman ve diğer line seviyesi cihazlar için 4 adet XLR/TRS girişi, akıllı telefonlar ve diğer kablosuz cihazlar için Bluetooth bağlantısı, sesleri tetiklemek için SMART Pads ve bilgisayar/akıllı cihazlarla kullanılabilecek 3 ayrı USB giriş aygıtı bulunuyor. Bu giriş seçeneklerinin yanında, monitör, kulaklık ve yine 3 adet USB ses çıkışı bulunmakta. Tüm bu giriş/çıkışları 6 fiziksel ve 3 sanal Fader ile yönetmek ve bu Fader’ları özelleştirmek mümkün.
Burada unutulmaması gereken nokta, bazı özelleştirmeler ve farklılıklar olsa da, cihaza yapılan girişlerle toplanan tüm ses içeriği monitör, kulaklık ve USB çıkış aygıtlarından mixlenerek sunuluyor. Yani bu üç ayrı çıkış biriminden duyulan içerik de aynı.

USB Bağlantı noktalarının fiziksel yapısı

RODECaster Pro II’yi sağlıklı kullanabilmek için, sunulan USB bağlantı noktalarını ve bu bağlantılarla gelen 3 ayrı ses aygıtını iyi anlamak gerekiyor. Bu ses aygıtları farklı Fader’lara atanabiliyor ve bazı durumlarda farklı özellikler sunuyor.
Birinci USB bağlantı noktası ‘RODECaster Pro II Main’ ve ‘RODECaster Pro II Chat’ adında 2 bağımsız ses aygıtına, ikinci USB bağlantı noktası ise ‘USB Secondary’ adında başka bir ses aygıtına sahip. Sunulan özellik farklılıklarını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

*tablo

Genel olarak, ilk USB bağlantı noktası ana bilgisayarınıza bağlanmak için, ikinci USB bağlantı noktası ise ikinci bir bilgisayara ya da akıllı telefona bağlanmak için kullanılmaktadır.
İki bilgisayarlı bir iş akışınız varsa, hangi bilgisayarı ses, hangi bilgisayarı sohbet, oyun ya da benzeri amaçlar için kullandığınızı planlayarak bağlantılarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca, RODECaster Pro II üzerinde bulunan her iki USB bağlantı noktasını da 2 adet kablo yardımıyla aynı bilgisayara bağlayarak 3 ayrı ses aygıtını bağımsız olarak yapılandırabilirsiniz.

USB Main: Birincil USB Ses Çıkış Aygıtı

RODECaster Pro II’nin ana çıkışı ‘RODECaster Pro II Main’ olarak adlandırılır. Bu çıkışı bilgisayarınızda kullanabilmek için tek yapmanız gereken cihazla sağlanan USB Type-C kablosunu cihazın arkasında yer alan 1 numaralı USB portuna takmak ve bilgisayarınızın ses ayarlarında ‘USB’ Main’ aygıtını varsayılan ses aygıtı olarak belirlemek.
*Eğer bilgisayarınızda Type-C bağlantı noktası bulunmuyorsa, Rode SC18 adlı Type-C/A bağlantı kablosunu satın alabilirsiniz.
*RODECaster Pro II’yi USB 1 portu üzerinden bağladığınızda, ses aygıtları listenizde ‘RODECaster Pro II Chat’ adında bir aygıt daha göreceksiniz. Bu aygıtın farkını aşağıda açıklıyor olacağım.
*’RØDECaster Pro II Main’ aygıtını bilgisayarınızın varsayılan ses aygıtı olarak seçtiğinizde, bilgisayarınızda çalan her türlü ses USB 1 ses aygıtına gönderilir. Aynı şekilde, RODECaster Pro II üzerindeki tüm mix aynı ses aygıtıyla dilediğiniz DAW, yayın ve iletişim uygulamaları, oyun ya da platformda kullanmak üzere bilgisayarınıza yönlendirilir.
*’RØDECaster Pro II Main’ multitrack (çok kanallı) özellikli bir ses aygıtıdır. Yani ses aygıtları üzerindeki farklı kanalları seçmeniz izin veren DAW benzeri yazılımları kullanarak RODECaster Pro II üzerindeki ana mixi ya da her bir kanalı ayrı ayrı kaydedebilirsiniz.
*’RØDECaster Pro II Main’ USB aygıtı üzerinde 16 kanal bulunur ve bu kanallar şu şekilde sıralanmıştır:
1=Mix L
2=Mix R
3=XLR/TRS 1
4=XLR/TRS 2
5=XLR/TRS 3
6=XLR/TRS 4
7=Bluetooth L
8=Bluetooth R
9=SMART Pads L
10=SMART Pads R
11=USB Main L
12=USB Main R
13=USB Chat L
14=USB Chat R
15=USB Secondary L
16=USB Secondary R
Eğer ses aygıtı üzerinde kanal seçmenize izin vermeyen bir yazılım kullanıyorsanız, muhtemelen yazılımınız ilk 2 kanalı stereo olarak kullanacaktır. Bu durumda endişelenmenize gerek yok; nitekim ilk iki kanal tüm mixi içerir. Eğer kullandığınız yazılım 16 kanalın tamamını birleştirerek sunuyorsa, lütfen yazılımınızın ayarlarından kanal adetini ilk iki kanal için sınırlayın.
*Önemli not: eğer restream.io benzeri tarayıcı tabanlı bir platform kullanıyorsanız, tarayıcı limitleri sebebiyle multitrack (çok kanallı) ses agıtlarını seçemeyebilirsiniz. Bu durumda lütfen RODECaster Pro II cihazınızı bilgisayaraınıza ikinci USB portu üzerinden bağlayın ve ‘RODECaster Pro II Secondary’ aygıtını varsayılan ses aygıtı olarak seçin.

USB Chat: İletişim Uygulamaları İçin Ses Çıkış Aygıtı

RODECaster Pro II’yi bilgisayarınıza 1 numaralı USB portu üzerinden bağladığınızda, ses aygıtlarınız arasında ‘RØDECaster Pro II Main’ aygıtıyla birlikte ‘RØDECaster Pro II Chat’ adında bir ses aygıtı daha belirir.
‘RØDECaster Pro II Chat’ ses aygıtı bağımsız olarak çalışır ve cihaz üzerinde bir Fader’a atanabilir. Bu ses aygıtı Zoom, Discord, Teams, Skype vb. iletişim uygulamalarıyla kullanılmak için tasarlanmıştır.
‘RØDECaster Pro II Chat’ ses aygıtının sunduğu benzersiz özellikten faydalanmak için, kullandığınız iletişim yazılımının ses ayarlarına gidin, giriş ve çıkış ses aygıtınızı ‘RØDECaster Pro II Chat’ olarak belirleyin. Ardından bu aygıtı RODECaster Pro II üzerinde bir Fader’a atayın.
‘RØDECaster Pro II Chat’ ses aygıtı, mix-minus adında benzersiz bir özelliğe sahiptir. Bu özellik ile kullanılan iletişim yazılımı RODECaster Pro II üzerinde çalınan tüm sesleri katılımcılara duyurur; ancak katılımcının kendi sesini duymasını engeller.
Mix-minus özelliği, RODECaster Pro II üzerinden geçen katılımcı seslerini, ses efektlerini, mikrofon ya da harici aygıtlardan gelen sesleri ilgili uygulamaya iletir; ancak ‘RØDECaster Pro II Chat’ aygıtının seçili olduğu uygulamada çalınan sesleri ya da duyulan konuşmaları kişiye geri göndermez. Eğer Bilgisayarınızda ‘RØDECaster Pro II Main’ ses aygıtı varsayılan olarak seçiliyse ve başka bir oyun ya da uygulamanın sesini iletişim yazılımına (örn. Zoom) göndermek istemiyorsanız, yapmanız gereken tek şey ilgili uygulamanın ses aygıtını ‘RØDECaster Pro II Chat’ olarak değiştirmek.

USB Secondary: İsteğe bağlı USB Ses Aygıtı

RØDECaster Pro II üzerinde ikinci USB portu üzerinden kullanılabilen ‘RØDECaster Pro II Secondary’ adlı bir ses aygıtı daha bulunur. Bu ses aygıtı farklı bir bilgisayar ya da akıllı telefona bağlanmak için kullanılabileceği gibi, ek bir kablo yardımıyla aynı bilgisayara da bağlanmak için kullanılabilir.
*Eğer bilgisayarınızda yeteri kadar USB portu yoksa, yüksek kaliteli bir USB 3.0 hub (çoklayıcı) kullanabilirsiniz.
Eğer ‘RØDECaster Pro II Chat’ aygıtını Discord benzeri bir iletişim yazılımı için kullanıyorsanız, ‘RØDECaster Pro II Secondary’ aygıtını bir müzik uygulaması için kullanabilir ve çaldığınız müziği Discord katılımcılarınıza dinletebilirsiniz. Ayrıca ‘RØDECaster Pro II Secondary’ aygıtını ilişkilendirdiğiniz Fader üzerinden kontrol edebilirsiniz.
*‘RØDECaster Pro II Secondary’ ses aygıtı, iletişim yazılımları yada akıllı telefonlarla kullanabilmeniz için mix-minus desteği sunar. ‘RØDECaster Pro II Chat’ ses aygıtının aksine, dilediğiniz an bu özelliği kanal ayarlarından açıp kapatabilirsiniz.
‘RØDECaster Pro II Secondary’ ses aygıtı multitrack (çok kanallı) desteği sunmaz, yalnızca 2 kanal olarak stereo ana mix’i kullanabilmenize olanak tanır.
**RØDECaster Pro II ikinci USB portu MFi sertifikasına sahiptir, bu nedenle iOS aygıtlarına tam destek sunar. Unutulmaması gereken nokta, RODECaster Pro II’yi bir iPhone ya da iPad’e bağlamak için SC15 ya da SC19 gibi bir lightning aksesuar kablosuna ihtiyacınız vardır. Standart şarj ve data kabloları kullanaılamaz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.