Türkiye’de ilk, RodeCaster Pro II İnceleme

Okuma süresi: 5 dakika.

2018 yılında, dünyanın en büyük mikrofon üreticilerinden Rode, Podcast yayıncılarının hayatını değiştirecek bir ürün tanıttı. RodeCaster Pro adlı bu ürün yayıncının bir podcast oluştururken ihtiyaç duyabileceği her şeyi tek bir cihazda toplamayı amaçlıyordu. Ürün dünyada büyük yankı uyandırdı; nitekim aynı anda kullanılabilen bağımsız 4 mikrofon ve 4 kulaklık ile aynı lokasyonda bulunan kişilerin birlikte içerik oluşturabilmesinin yanısıra, bluetooth ve TRRS bağlantısı sayesinde uzaktan bağlanacak konukların da zahmetsizce yayına dahil edilebilmesi, SD kart ve bilgisayara her türde kayıt yapabilme imkanı, ses efektleri için atanmaya hazır 8 SoundPad ve daha onlarca özellik sunuldu. RodeCaster Pro bu tür özellikleri üzerinde barındıran cihazlara öncülük etti ve arkasından sektöre birçok oyuncu katıldı.

Ve karşımızda RodeCaster Pro II!

Rode, RodeCaster Pro ile edindiği deneyim ve kullanıcılarından topladığı tüm geri bildirimleri dikkate alarak uzun zamandır beklenen yeni nesil ürünü RodeCaster Pro II’yi duyurdu. Bu kez yalnızca podcast üreticileri değil, tüm içerik üreticileri için yapılan onlarca geliştirme var. Dilerseniz yeniliklere bir göz atalım.

Fiziksel:

Orijinal RodeCaster Pro’da yer alan 4 XLR mikrofon girişinin yerini hem gitar benzeri enstrümanları, hem de synthesizer ya da line seviyeli diğer cihazları bağlayabileceğimiz 4 adet yüksek kaliteli Neutrik® combo jack aldı. RodeCaster Pro II 2 inç daha küçük. Fader’lardan birisi kaldırıldı ve masamızda daha az yer kaplayacağını söylemek lazım. Cihaz gücünü 4 çekirdekli yeni ses işlemcisinden alırken, güç gereksinimini USB Type-C portu üzerinden karşılıyor. Haptic Feedback destekli 5.5 inç dokunmatik HD ekranı ve yeni eklenen rotary encoder ile RodeCaster Pro II’yi kontrol etmek eskisinden daha kolay. Bağlantı seçenekleri oldukça zengin. Wifi 802.11g/n/ac 2.4GHz ve 5GHz kablosuz ağ ve 1gbit Ethernet desteği ile yazılım güncelleme işlemleri bilgisayara ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, 2 adet Type-C bağlantı noktası ile aynı anda iki ayrı bilgisayar ya da mobil aygıtla bağlantı kurmak mümkün hale getirilmiş. iOS için tam MFI uyumluluğu sunuluyor. Alışılmış TRRS bağlantı noktası kaldırılsa da Advanced Bluetooth® ile yüksek kalitede telefon görüşmeleri yapmak, harici kablosuz hoparlörlere bağlanmak mümkün. Tümleşik USB 3.0 130MB/S yazma hızına sahip SD kart okuyucusu ile veri transferi kat kat artırılmış.

Girişler

RodeCaster Pro II için özel üretilen ultra-düşük gürültü oranı ve yüksek kazanıma sahip Neutrik® combo bağlantı noktaları inanılmaz değerler sunuyor. Firmanın resmi açıklamasına göre, -131.5dBV gürültü seviyesine, 76dB gain değerine sahip bu bağlantı noktalarına dinamik ve kondensör mikrofonların yanısıra müzik enstrümanları ve line seviyesindeki her tür aygıt bağlanabiliyor.
İlk nesilde cihazın ön kısmında yer alan 3.5MM kulaklık girişi kaldırılmış. 4 adet yüksek çıkış gücüne sahip kulaklık çıkışı ile birlikte ¼-inç balanced monitör çıkışı bağımsız olarak kontrol edilebiliyor.

Kanal yapısı

RodeCaster Pro II üzerinde, 6 tanesi fiziksel ve 3 tanesi sanal olmak üzere toplam 9 adet atanabilir kanal bulunuyor. Bu kanalları farklı fader’larla ilişkilendirmek, sanal kanalları rotary encoder ile kontrol etmek mümkün. Ayrıca her bir kanalaın kendisine ait mute ve listen butonları, stüdyo kalitesinde compressor, noise gate, high-pass filter, de-esser, ve 3 band equalizer’ı bulunuyor.

Smart Pads

RodeCaster Pro II’nin en büyük yeniliklerinden birisi de üzerinde yer alan pad’lerin tamamen yenilenmiş olmasıdır. Rode’un kullandığı bir ifadeyi çok beğendim. “Diğer konsollar Sound pad’e sahip, biz ise Akıllı Pad’lere” 🙂
RCP II üzerinde yer alan 8 Pad artık yalnızca müzik çalmak için değil, reverb, echo, pitch ve robot efekti gibi ses efektlerini kontrol etmek, harici uygulamalara MIDI komutları göndermek, fade in/fade out gibi mixer fonksiyonlarını tetiklemek amacıyla da kullanılabiliyor. Üstelik yeni eklenen navigasyon tuşları yardımıyla 8 ayrı Smart Pad bankası arasında gezinmek ve toplamda 8*8=64 işlevi yönetebilmek mümkün.
Midi komutlarına ayrı bir yazıda değineceğim. Küçük bir örnek vermek gerekirse, RodeCaster Pro II üzerinde bulunan kayıt butonunu kullandığınız DAW üzerinde gerekli atamaları yaparak kaydı başlatmak amacıyla kullanabilirsiniz. Yenilikler bunlarla sınırlı değil. Önceki nesilde 512MB olan tümleşik hafıza, RodeCaster Pro II’de 4GB’ye yükseltilmiş. Böylelikle daha çok ses ya da anlık kayıt depolanabilir. Smart Pad yapılandırmaları preset’ler halinde kaydedilerek farklı içerik türlerinde kolaylıkla yapılan ayarlar geri yüklenebilir.

Ses İşlemcisi

Bilindiği üzere RodeCaster Pro’da en çok istenen özellik reverb ve echo özellikleriydi. Maalesef önceki cihazın donanımsal olarak yeterince güçlü olmaması ilgili özelliklerin sunulmasına engel oldu. RodeCaster Pro II ile sunulan 4 çekirdekli ses işlemcisi ve APHEX® ile hem stüdyo kalitesinde yeni özellikler sunuldu, hem de yayınları daha eğlenceli hale getirecek ses efektleri eklendi.

Cloudlifter’a elveda

Evet, RodeCaster Pro II ile sunulan yeni mikrofon preamp’ları Shure SM7B gibi gain konusunda oldukça acımasız olan mikrofonları besleyecek kadar güçlü. Rode, SM7B için özel bir preset bile eklemiş ve Cloudlifter kullanılması durumunda gereğinden fazla gürültü oluşacağını belirtmiş.

Son sözler

RodeCaster Pro II için söylenecek çok şey var; ancak hepsini tek yazıda bitirmek istemem 🙂 Bir sonraki yazıda sıkça sorulan soruları yanıtlamaya çalışacağım. Rode’un bu cihazla sektördeki yerini bir kez daha pekiştireceğini düşünüyorum. Bu kez uçtan uca kişiselleştirilebilir bir ürün sunuldu. Özellikle mix-minus destekli özel bir chat kanalı sunulması, kayıtların SD kart ve bilgisayar dışında harici diske yapılabiliyor olması, cihazın gücünü Type-C bağlantı noktası üzerinden alıyor olması gerçekten muhteşem. Dilerim bir süre sonra ethernet ve wifi farklı amaçlar için de kullanılabilir; nitekim sadece firmware güncellemek için 1gbit kablolu ve 5GHZ kablosuz bağlantı biraz fazla gibi sanki.
Sonraki yazıda görüşmek üzere.

Katkıda bulunun